#18/2021 Järbo garn, Asperökemisten och Gestrikefåret

Vi träffar Madelene Linderstam som jobbar på Järbo garn och hon berättar om resan att ta fram ett garn av svensk ull i större volymer. 

- Vårt mål var att göra något av berget av ull som slängs och bränns, vi ville inte inkräkta på någon annans ull, säger Madelene. 

Det visade sig vara en utmanade uppgift då vi i Sverige saknar en infrastruktur för en svensk produktion i hela kedjan, inklusive insamling. 

Eva-Lena är kemist och bor på Asperö. Vi frågar henne om gamla fina ullfiltar och hur farligt det egentligen är att använda filtarna som är behandlade med gammalt malmedel. Molekylerna är feta och gillar att bo i ullen, men hur lätt lossnar de egentligen och sprids vidare till hud och miljö? 

- Perspektiv är viktigt, säger Eva-Lena. Vi måste ha perspektiv när vi bedömer risker och hur farligt saker och ting är. 

Gestrikefåret känns som ett givet får att prata om när vi pratar Järbo och Gestrikland, en av våra 10 allmogeraser. 

Rapport från konferenser, boktips, poddtips och allmänt prat om svensk ull som vi tycker har flyttat fram sina positioner de senaste åren. 

Med Malin Ögland och Fia Söderberg
Produktion Fia Söderberg
Musik Per Åberg
Intervjuer Fia Söderberg och Malin Ögland

Ullpodden drivs av Ullförmedlingen, en arena för svensk ull och startade 2018 tack vare ett projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Share

Episodes Date

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App